twitter

Wpływ żywienia dietą zawierającą kazeinę jako źródło białka na wskaźniki hematologiczne oraz na zawartość kadmu we krwi i w sierści u samic szczurów

s. 54-60

1Paulina Leśniak, 1Agnieszka Chałabis-Mazurek, 1, 2Hussein Baee Khudhur, 1Barbara Furmaga, 1Jose Luis Valverde Piedra*

1Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Przedklinicznych Nauk Weterynaryjnych, Zakład Farmakologii, Toksykologii i Ochrony Środowiska.

 2Universytet w AL Muthanna, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Weterynaryjnej Ochrony Zdrowia Publicznego. AL Muthanna, Iraq.

Streszczenie. Pasze, które są wykorzystywane w żywieniu zwierząt mogą stanowić źródło metali ciężkich i pestycydów. Kadm jest metalem ciężkim stanowiącym poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. W wyniku działań człowieka pierwiastek ten stał się głównym zanieczyszczeniem chemicznym środowiska. Jego obecność stwierdza się w powietrzu, wodzie i glebie oraz w roślinach i tkankach zwierząt.

Celem pracy była ocena wpływu żywienia dietą zawierającą kazeinę jako źródło białka na wskaźniki hematologiczne i na zawartość kadmu we krwi i w sierści u samic szczurów.

Doświadczenie przeprowadzono na 24 samicach szczurów szczepu Wistar, które zostały losowo podzielone na cztery grupy, po 6 samic w każdej. Szczurompodawano  chlorek kadmu (CdCl2, 3,6 mg/L) w wodzie do picia przez 10 tygodni. Samice grupyI (kontrola ujemnna) i grupie II (kontrola dodatnia) otrzymywały paszę kontrolną, a samice grupy III i IV – żywione były paszą doświadczalną zawierającą 11,25% kazeinę jako źródło białka (82% CP-białko surowe). Wykazano, że większość wskaźników hematologicznych pozostały w zakresie norm referencyjnych. Wyjątek stanowiła liczba białych krwinek, która wzrosła w grupie II - intoksykowanej kadmem oraz III - która otrzymywała kadm wraz z kazeiną. Wzrost liczby krwinek białych może wskazywać na aktywację układu odpornościowego badanych samic w celu przeciwdziałania toksyczności kadmu.

Słowa kluczowe. Kadm, kazeina, źródło białka, parametry hematologiczne, sierść

 

The impact of feeding a feed mixture containing casein as protein source on haematological indices and cadmium content in the blood and haIr of female

Paulina Leśniak, Agnieszka Chałabis-Mazurek, Hussein Baee Khudhur, Barbara Furmaga, Jose Luis Valverde Piedra

Summary. Feedstuffs that are used in animal nutrition can be a source of heavy metals and pesticides. Cadmium is a heavy metal that poses a serious threat to human and animal health. As a result of human activities, this element has become the main chemical pollution of the environment. Its presence is found in air, water, soil, in plants and tissues of animals.

The aim of the study was to assess the impact of feedinga mixturecontaining casein as thesource of protein on haematological indices and cadmium content in blood and hair offemale rats. The experiment was carried out on 24 female Wistar rats, which were divided into 4 groups (n=6 in each). In the present study, CdCl2was administeredin drinking water(3.6 mg / L) in a subchronic exposition for 10 weeks.It was shown that almost all hematologic indices remained within the rangeof reference values. The exception was the number of white blood cells, which increased in group II - receivingcadmium, and III - which received cadmium with casein. An increase in the number of white blood cells may indicate the activation of the immune system of the femalerats.

Keywords. Cadmium, casein, source of protein, hematological parameters, hair

Piśmiennictwo

  1. Asagba SO. Biochemical Changes in Urine and Plasma of Rats in Food chain Mediated Cadmium toxicity. Nig J of Biochem Mole Biol. 2010; 25: 9–17.
  2. Asomugha AL, Ezejindu DN, Asomugha RN, Anyabolu AE, Ojukwu PC. Evaluation of toxicity effect of graded doses of Moringa oleifera leaf extract on blood indices using 20 adult Wistar rats. Int J Biomed Adv Res. 2015; 6(2): 98–102.
  3. Beernaert J, Scheirs J, Leirs H, Blust R, Verhagen R. Nonedestructive pollution exposure assessment by means of wood mice hair. Environ. Pollut. 2007; 145: 443-451.
  4. Bernard A, Roels H, Buchet JP, Cardenas A, Lauwerys R. Cadmium and health: the Belgian experience. IARC. Sci. Publ. 1992; 15–33.
  5. Brunetti G., Farrag H., Soler-Rovira P., Ferrara M., Nigro F., Senesi N. Heavy metals accumulation and distribution in durum wheat and barley grown in contaminated soils under Mediterranean field condition. Journal of Plant Interactions 2012; 7(2):160-174.
  6. Chabance B, Jolles P, Izquierdo C, Mazoyer E, Francoual C, Drouet L. Characterization of an antithrombotic peptide from kappa casein in newborn plasma after milk ingestion British Journal of Nutrition.1995; 73: 583–590.
  7. Chałabis-Mazurek A, Valverde Piedra JL, Kursa K, Krzysiak M. Zawartość metali ciężkich w wybranych tkankach żubrów (Bison bonasus) Puszczy Białowieskiej (Heavy metals content in selected tissues of the European bison (Bison bonasus) from the Białowieża forest). Międzynarodowa Konferencja „Żubry w Karpatach”, Czarna k/Ustrzyk Dolnych. 2013; 5-6 września, str. 18-20.
  8. Diaz M., Dunn CM, McClements DJ, Decker EA. Use of caseinophosphopeptides as natural antioxidants in oil-in-water emulsions Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2003; 51: 2365–2370
  9. Dwivedi VK., Bhatanagar A, Chaudhary M.Protective role of ceftriaxone plus sulbactam with VRP1034 on oxidative stress, hematological and enzymatic parameters in cadmium toxicity induced rat model Interdiscip Toxicol. 2012; 5(4): 192– 200.
  10. El-Demerdash FM, Mokhtar IY, Kedwany FS, Baghdadi HH. Cadmium- induced changes in lipid peroxidation, blood hematology, biochemical parameters and semen quality of male rats: protective role of vitamin E and b-carotene, Food and Chemical Toxicology. 2004; 42: 1563–1571.
  11. FitzGerald RJ, Meisel H. Milk protein hydrolysate and bioactive peptides .In P. F. Fox, and P. L.H. McSweeny (Eds.), Advanced dairy chemistry. Proteins. 1A (pp. 675-698). New York, NY, USA: Academic /Plenum Press. 2003.
  12. Haque E, Chand R, Kapila S. Biofunctional properties of bioactive peptides of milk origin, Food Reviews International. 2009;25: 28-43
  13. Hounkpatin ASY, Johnson RC, Guédénon P, Domingo E, Alimba CG, Boko M, Edorh PA. Protective Effects of Vitamin C on Haematological Parameters in Intoxicated Wistar Rats with Cadmium, Mercury and Combined Cadmium and Mercury. Int. Res. J. Biological Sci. 2012; 1(8): 76-81.
  14. Jakubowski M., Muszer J., Slota P.: The risk of exposure on cadmium in chosen the bronches of industry. Med. Pracy. 1995; 46: 109–122.
  15. Kakel S J.  Effect of Nigella sativa oil on some physiological characters in adult male rats treated with cadmium chloride. Iraqi Journal of Veterinary Sciences. 2009; 23 (1). 181-Ar186.
  16. Kansci G, Genot C, Meynier A, Guacheron F, Chobert J M. b – Caseino- phosphopeptide     (f1-25) confers on b – Casein tryptic hydrolysate an antioxidant activity during iron / ascorbate – induced oxidation of liposome. Lait. 2004;  84: 449- 462.
  17. Katz SA, Chatt A. Hair analysis. Application in the biomedical and environmental science, VCH Publishers, New York. 1988
  18. Kim GN, Jang HD, Kim CI. 2007. Antioxidant capacity of caseinophosphopeptides prepared from sodium caseinate using Alcalase. Food chemistry. 2007; 104: 1359-1365.
  19. Lahshmi BV S, Sudhakar M, Apama M. Protective effect of black grapes on cadmium induced hepatotoxicity in rats. World J Pharm Sci. 2014; 2 (4): 276-282
  20. Larsson B, Tjälve H.Studies on the melanin-affinity of metal ions. Acta Physiol Scand. 1978; 104: 479–484.
  21. Lodi S, Kansala L.Antioxidant activity of Rubia cordifolia against lead toxicity. Int J Pharmaceut Sci Res. 2012; 3(7): 2224–2232.
  22. Marcheselli M, Sala L, Mauri M. Bioaccumulation of PGEs and other traffic related metals in populations of the small mammal Apodemus sylvaticus. Chemosphere. 2010; 80: 1247-1254.
  23. Mâsu S., Dragomir N., Morariu F., Jurj L.N., Popescu D. The bioaccumulation of heavy metals in barley (Hordeum vulgare L)  cultivated on fly ash dump mixed with compost and natural zeolite materials. Scientific Papers: Animal Sciences and Biotechnologies, 2012; 45 (2).
  24. McLean CM, Koller CE, Rodger JC, MacFarlane GR. Mammalian hair as an accumulative bioindicator of metal bioavailability in Australian terrestrial environments. Sci. Total Environ. 2009; 407: 3588-3596.
  25. Olsson IM, Bersryd I, Lundh T, Ottosson H, Skerfving S, Oskarsson A. Cadmium in blood and urine—impact of sex, age, dietary intake, iron status, and former smoking—association of renal effects. Environ Health Perspect. 2002; 110:1185–1190.
  26. Østergaard G.,Hansen H.N.,Ottesen J.L. Physiological, Hematological, and Clinical Chemistry Parameters, Including Conversion Factors, Handbook of Laboratory Animal Science Third Edition, Essential Principles and Practices,Edited by Jann Hau Steven J. Schapiro. 2011; (1), 687.
  27. Ostrowska P.: Kadm, występowanie, źródła zanieczyszczeń i metody recyklingu. Gospodarka Surowcami Mineralnymi. 2008; 24 (3): 255– 260
  28. Rival SG, Boeriu CG, Wichers HJ. Caseins and casein hydrolysates. 2. Antioxidative properties and relevance to lipoxygenase inhibition. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2001; 49: 295–302.
  29. Ryzhenko N.O., Kavetsky S.V., Kavetsky V.M. Heavy metals (Cd, Pb, Zn, and Cu) uptake by spring barley in polluted soils. Polish journal of soil science. 2015;  48 (1) 111-129.
  30. Satarug S., Baker J.R., Urbenjapol S., Haswell-Elkins M., Reilly P.E.B., Williams D.J., Moore M.R.: A global perspective on cadmium pollution an toxicity in non-occuptionally exposed population. Toxicol. Lett. 2003;137: 65–83.
  31. Shahidi F, Zhong Y. Bioactive peptides, Journal of AOAC International. 2008; 91: 914-931.
  32. Silva SV, Malacata FX. Casein as a source of bioactive peptides, International Dairy Journal.2005; 15: 1-15.